Rad bi surfal

Vzel sem si čas in pregledal internetno surf sceno. Postavil sem se v vlogo nadobudnega začetnika, ki bi se rad podil po morju kot tisti znalci, videni lansko leto na morju. Kje najti informacije? Kako začeti in s kakšno opremo? Šole? Kampi in apartmaji?

Po celodnevnem surfanju po internetu (trenutno je pač bolj slabo z vetrom) sem ugotovil, da je stanje porazno. Mogoče bo kdo rekel "ja sej je dost teh surfarskih strani in tam vse piše". Vraga. Vse le polovične informacije. Slosurf , včasih najbolj popoln vodič po surf sceni je žal skoraj umrl. Uporabljajo ga le še kot oglasnik. Style hvalabogu obratuje s polno paro, pa vseeno še manjka informacij. Pa jih poskusimo zbrati čimveč. Ok, pa lepo po vrsti.

Najprej kravca pol pa štalca. Oprema?
Trgovin je kar nekaj v Sloveniji, večina v Ljubljani. Vse so založene, je pa priporočljivo malo poklicati prej. V večini trgovin so tudi dovolj znalci in vam bojo znali svetovati. Je pa res da vsak svoje hvali in hoče tudi prodati. Trgovci so že ugotovili da gre osel samo enkrat na led. Kolk jih pa je? Če bom na kako pozabil me spomnite : Funsports, Surf shop - Amodor, Freestyle, Agilis, Vidax, Prosurf, Veplas, Duem...
Odločili smo se da bomo vsak mesec obiskali eno (vsaj na netu) in jih malo pošimfali ali pohvalili. Prva med njimi je že v rubriki nasveti.
Malo povprašajte po forumih, da dobite občutek, kaj sploh potrebujete.
Seveda je za začetnika zelo aktualen nakup rabljene opreme. Tako ne boste zapravili premoženja v primeru da vas ta šport kljub vsemu ne bi potegnil vase. Najbolj ažurni oglasi so trenutno na Slosurfu in pa seveda Salomonov oglasnik in Bolha .
Pri nakupu bodite pozorni na primerno ceno za prodajano opremo. Kako ugotoviti pravo ceno? Primerjajte jo po oglasih in sprašujte po forumih. In še enkrat...pred nakupom se pozanimajte kaj sploh potrebujete.

Surf oprema je pregrešno draga in povrhu vsega še dokaj krhka.

Brez vetra ni surfarije. Kam na prepih?
Kar precej destinacij je primernih za začetnike. Fino je če je tam tudi kaka surf šola. E, tu se pa zatakne. Če boste spraševali znalce, vam bo vsak povedal po svoje. Eni vas bojo usmerjali v Dahab , Grčijo ali Kanarce , drugi na Bol , Pelješac in Premanturo . Nič od tega ni slabo. Kako se naj vraga odločim?
Pa spet po vrsti. Sem sam ali z družino? Za samce je sigurno najbolj primeren kakšen surf kamp recimo v El Turu ali na Bolu . Če ste bolj avanturistično nastrojeni, se lahko podate na potepanje po grških otokih. Za družine je pa vsaj po moje zanimiv Pelješac. Tam lahko kampirate ali pa si privoščite dober apartma (jih je kar nekaj). Seveda so tudi po drugih krajih šole in dobri pogoji za učenje. Na Istri Medulin (šola), Ravni (mislim da tu ni šole), na Krku Punat (ni šole).

Dahab 

Dahab je lahko zelo prijeten kraj za piljenje tehnike.

 

© Windsurfing.si. All Rights Reserved. Designed By ideArt